Mehmet Şimşek’ten sektör temsilcilerine uyarı: “Fahiş fiyat bahaneniz yok”
Ekonomi Yönetimi, Ramazan Öncesi Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Tedbir Alacak
Ekonomi yönetimi, Ramazan öncesi yaşanan fahiş fiyat artışlarına karşı harekete geçiyor. Gıda arzı ve fiyatlarında sağlıklı bir denge oluşturulması için adımlar atılacak. Ticaret, gıda ve perakende sektörü temsilcileriyle yapılan toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in, faiz indirimi ile mazot ve elektrik fiyatlarına dikkat çekerek, “Maliyetler artıyor bahanesiyle gelmeyin” mesajı verdiği belirtiliyor.
Maliyetlerin artmasını gerekçe gösteren temsilcilere maliyet hesabıyla yanıt veren Bakan Şimşek, fiyat artışlarına kira, navlun, nakliye maliyetleri ve personel giderleri gibi unsurların neden olduğunu aktardı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise fiyatları yükseltenlere yönelik cezaların artırılacağını açıkladı.
Ramazan ayı öncesinde temel gıda ürünlerine erişimde yaşanacak sıkıntıları engellemek amacıyla arz ve fiyatlar konusunda önlemler alınacak.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Gıda Sektörü Sivil Toplum Kuruluşları ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşme 3 saat sürdü.
TOBB ve TESK başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıda, İstanbul, Ankara ve İzmir Ticaret Borsaları Başkanları ile perakende, yumurta, gıda, kırmızı et, un, makarna, yağ, süt gibi sektör temsilcileri katılım gösterdi. Gıda Komitesi, alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, gıda piyasalarında adil, rekabetçi ve şeffaf bir ticaret ortamının sağlanarak gıda enflasyonuyla mücadele edileceği vurgulandı.
Giriş ve Çıkışlar Kontrol Altında Olacak
CNBC-e’den Hazal Ateş’in haberine göre, toplantıda Ramazan öncesi yaşanan fiyat artışlarının sona erdirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Ticaret Bakanı Bolat, gıda ürünlerinin girişinden çıkışına kadar her aşamada faturaların denetleneceğini ve cezaların ağırlaştırılacağını belirtti. Herhangi bir tavizin olmayacağının altını çizdi.
Sektör temsilcileri, fiyat artışlarının arkasındaki kira, navlun, nakliye ve personel giderleri gibi maliyetleri paylaştı. Bakan Şimşek’in mazot ve elektrik maliyetlerini örnek göstererek, “Bahane edilecek bir durum yok” yanıtını verdiği ifade edildi.