İndirim sonrası durgunluk kapıda

Enflasyonla Mücadelede Yeni Dönem

Son bir yıldır enflasyonla mücadele kapsamında devrede olan sıkı para politikaları, enflasyon düşüşünde beklenen ivmeyi yakalayamazken, hane halkı ise tüketimde temel ürünler de dahil olmak üzere frene bastı. Yılın ilk yarısında elektronik ürünlerle başlayan daralma, haziran ayı itibarıyla beyaz eşya, mobilya, hazır giyim gibi ürünlere kadar indi.

KAPILAR AÇILACAK

Bu alanlarda yüzde 10’un altında olsa da adetsel küçülmeleri gördüklerini belirten Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınaztepe, “Haziran ayından beri iç talepte daralmayı net şekilde hissetmeye başladık. Uzun bir aradan sonra ilk kez adetsel küçülmeler görülmeye başlandı ve devam ediyor. Hazır giyim tüketici elektroniği, beyaz eşya, mobilya alanında negatif tek haneli küçülmeler var. Kozmetik küçülmedi. 2025 yılında önemli bir ölçüde küçülme beklemiyoruz büyüme de beklemiyoruz. İlk 6 ay daha kötü ikinci altı ay biraz daha iyi olup, 2024 ile benzer adetler gerçekleşebilir” değerlendirmesini yaptı.

Sektörün küçülmelerle yoluna devam ettiğini kaydeden Tınaztepe, 2025’te maliyet artışları ile birlikte başka bir dönemin kapısının aralanacağını söyledi. Enflasyonist sürecin ilk aşamasının bittiğini 2025’te asgari ücret artışı ve giderlerdeki çıkışa karşılık bu ortamda fiyatlara zam yapamayacaklarını aktaran Tınaztepe, şöyle devam etti: “Bu maliyet artışlarını bir şekilde fiyatlarımıza yedirebiliyorduk. Artık yediremez hale geldik. Gelecek yıl kur böyle gittiği durumda çalışanlara yapılacak zam, kira artışı derken ciro artışının olmadığı, giderlerin ise yüzde 50-60 arttığı bir döneme gireceğiz. Fiyat artışı yaptığınızda talep düşecek, biz fiyat artıramayacağız kârsızlık getirecek. Belirli ölçülerde olması gereken, uzun süredir olmayan bir konsolidasyon dönemi yaşanabilir. Bunun altından kalkabilecek şirketler olacak kalkamayan şirketler olacak.

Yılbaşı İndirimlerinden Sonra Tüketici Çekilecek

Enflasyon etkisi ve fiyat artışları ile adetsel küçülmeye rağmen markaların artan ciroları da hız kesti. Birleşmiş Markalar Derneği’nin anketine göre markaların yüzde 52’si ekim ayında adet satışlarının eylüle göre düştüğünü açıklarken, yeni sezon etkisiyle giyim ve ayakkabıda yüzde 14.32’lik TÜFE artışına rağmen bu kategoriler için kartlarla yapılan harcamalardaki artış oranı yüzde 7’de kaldı.

Alışveriş Merkezleri’nde indirim ayları olan kasım ve aralıkta ziyaret ve satışların şimdilik iyi gittiğini kaydeden Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı, şubat başında indirim döneminin sona ermesi ile birlikte bir geri gidiş ve durgunluk beklediklerini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir